כיצד ניתן יהיה למנוע ספסור בקרקעות מנהל אחת ולתמיד? נדלן ישראל

כיצד ניתן יהיה למנוע ספסור בקרקעות מנהל אחת ולתמיד?

כיצד ניתן יהיה למנוע ספסור בקרקעות מנהל אחת ולתמיד?

הצעת ייעול: כיצד ניתן יהיה למנוע ספסור בקרקעות מנהל אחת ולתמיד?

הדיון המתנהל סביב דיור בר השגה למעמד הביניים, במודל בו הוא נידון היום, לא יכול להניב תוצאות ממשיות כיוון שאין מי שיהיה מוכן לספוג את העלויות ובינתיים המדינה מחמיצה מודל יישומי לדיור בר השגה שלא יעלה ולו שקל אחד לאף צד מהמעורבים, אך יש באפשרותו לפתור את מצוקת הדיור ולאפשר בניית ומכירת דירות במחירים בהם תוכל לעמוד משפחה ממוצעת ממעמד הביניים:
על פי המודל, המדינה תקצה קרקעות לדיור בר השגה אך תשאיר את הקרקע בבעלותה והמכרז לקבלנים ייצא עבור בנייה והוצאות פיתוח בלבד. אז יציע הקבלן דירות בתמהיל 3-4 חדרים במחיר של כ 700-800 אלף ₪, עלות הבנייה בלבד, ורוכשים הזכאים לדיור בר השגה ירכשו את הדירה ללא הקרקע. מכרז נוסף ייצא לחברות ניהול ויחייב תחזוקה שוטפת לבניינים, בפיקוח ממשלתי, על מנת למנוע מצב של הזנחתה ובלאי.
הזכאות לדיור בר השגה תיקבע על פי קריטריונים ברורים על ידי הממשלה ותהיה מיועדת לכל המגזרים במעמד סוציו- אקונומי בינוני, המהווה את מרבית הזוגות הצעירים בארץ, עם שני בני הזוג עובדים, אקדמאים, אך ללא הורים עשירים שיכולים לקנות להם דירה. כאשר עלות הקרקע יורדת ומחיר הדירות הופך לזהה בכל הארץ, ועל מנת למנוע ריכוזיות של שכבות חלשות יש לחייב את כל הרשויות להקצאת תב"ע לנושא על פי חלוקה אזורית יחסית.
אלמנט נוסף הוא המשכנתאות: על מנת להקל, הזכאים לדיור בר השגה יקבלו משכנתא של 90% בערבות המדינה ובפריסה נוחה, כך שמשפחה או זוג צעיר יוכלו לקחת משכנתא עם הון התחלתי של 80-100 אלף ₪, ולהחזירה במשך 30 שנה מבלי שתהווה את רוב משכורתם ולהמשיך להתקיים בכבוד, כאשר בפועל התשלום יהיה נמוך יותר משכירות עבור דירה דומה. בפועל, הרוכש, ייקנה את הנכס בלבד, ללא הקרקע ואם יחליט בכל זאת למכור את הדירה, יוכל לעשות זאת ל"זכאי דיור בר השגה" בלבד שירכוש את הנכס גם הוא ללא הקרקע.

המודל של מכירת נכס, ללא בעלות על הקרקע, ישרת את כל הצדדים: מחד יפתור את מצוקת הדיור כבר בטווח הזמן הקרוב (במודל שלא מצריך כל עלות מצד המדינה) ומאידך ימנע אפשרות של ספסור בדיור, כפי שקרה בעבר.
מכיוון שהדירות מיועדות לזכאים העומדים בקריטריונים הממשלתיים בלבד לדיור בר השגה, לא יתאפשר מצב של קניית הדירות בזול ומכירתן ביוקר. הקרקע תישאר בבעלות המדינה והרוכש הבא יהיה זכאי, בדיוק כפי שהיה המוכר. במידה והדייר ירצה לרכוש גם את הקרקע או להעביר את הדירה לילדיו , יהיה עליו להשלים ולשלם את עלות הקרקע במחיר על פי הערכת השמאי הממשלתי למועד הרכישה.
ההצעה הוצגה לגורמים הרלוונטיים בממשלה כבר לפני מעל שנתיים, אך לא זכתה להתייחסות. בינתיים, המדינה לא מוכנה לקחת על עצמה את כל העול הכלכלי, הקבלנים מבחינתם לא מוכנים לעבוד בחינם, עלות הקרקעות הגבוהה מייקרת את מחיר הדירות ולזוגות צעירים אין את היכולת הכלכלית להגיע לדירתם הראשונה, אך גם כאשר מוצע למדינה פתרון אמיתי שלא יעלה ולו שקל אחד לקופת המדינה אין היענות והקשבה אמיתית והפתרון למצוקת הדיור אינו נראה באופק.

 

 

בלוגים
מה חדש במגמה

בלוגים קשורים

הירשם לניוזלטר

קבל חדשות אחרונות ועדכן

ניוזלטר BG